søndag den 13. august 2017

Skal retssikkerheden trampes ned?



"Det gamle ordsprog lyder, at fælles skyld er ingens skyld - men det ønsker vi i (..???...) at lave om på, så retfærdigheden kan ske fyldest, selv i vanskelige sager. ... (Det) er nødvendigt for samfundet at kigge op, om de nødvendige redskaber er til rådighed, så politi og domstole kan placere skyld og straf. Derfor kommer vi ikke uden om at udruste myndighederne med muligheden for at idømme kollektiv straf". (Citat fra et medlem af Folketinget)
Mange vil fra deres skolegang kunne huske, hvordan kollektiv straf virker. "Det var da ikke mig", "uretfærdigt", "så kan jeg da lige så godt være med næste gang" m.m. Kollektiv straf er noget af det forældre ikke bryder sig om, at deres børn udsættes for. Kollektiv straf er med til at marginalisere og stigmatisere - også uskyldige. Den sætter de ramte ud på kanten af samfundet og op mod samfundet. Skaber flere anarkister, kriminelle og samfundsbekæmpere.
Fordelen ved at at leve i et demokrati fremfor i et totalitært system er begrebet ”retssikkerhed”. Retssikkerhed sikrer borgere mod vilkårlige, uforudsigelige overgreb fra statens side. Et af de centrale principper for en retsstat er, at der er lighed for loven, det vil sige, at loven gælder på samme måde for alle, uanset social status mv.
Retssikkerhed er ikke en moderne opfindelse eller noget, der er fundet på i moderne internationale konventioner. Der er en lang dansk historisk tradition bag begrebet. Længe før demokratiet blev indført blev der i Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241 bl.a. skrevet følgende:

”Med lov skal land bygges.[...] Var der ikke lov i landet, da havde den mest, som kunne tilegne sig mest. Derfor skal loven gøres efter alles tarv, at retsindige og fredsommelige og sagesløse kan nyde deres fred, og uretfærdige og onde kan ræddes for det, der er skrevet i loven."

Retssikkerhed er noget helt fundamentalt i et demokrati. Den bør ikke trædes under fode for at opnå kortsigtede, populistiske gevinster. Dette princip må vi, folkestyrets borgere værne om. Og så må vi i øvrigt være med til at sikre, at der afsættes ressourcer til at slå ned på dem, der forbryder sig mod os gennem kriminelle handlinger og forbryder sig mod folkestyret, herunder arbejder for at få folkestyret afskaffet eller underordnet noget andet.
Befolkningen blev for få år siden inddraget i et regeringsinitiativ om at lave en "Danmarkskanon - 10 værdier for fremtidens samfund". Folk kunne byde ind på vigtige værdier. En af de værdier, der fik flest stemmer og dermed kom med i Danmarkskanon, var retssikkerhed. Nu må vi også uanset partitilhørsforhold i øvrigt følge op ved fremover at vælge politikere, der tilslutter sig demokratiets grundlæggende retssikkerhedsprincipper.

Og nej. Den indledende udtalelse er ikke af Mette Frederiksen i forbindelse med hendes forslag om at forbyde alle muslimske friskoler, fordi hun har konstateret brådne kar på nogle af dem. Det kunne åbenbart godt have været hende, men denne udtalelse er nu gjort af Peter Skårup, DF.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar