mandag den 19. marts 2018

Hvad Sudden!

Sudden. Hvad er nu det?

Gennem mange år har jeg haft stor fornøjelse af at gå ture langs kysten og over de mange smukke og spændende strandenge, der ligger på begge sider af Lille Bælt i det område der nu under navnet Naturpark Lille Bælt er godkendt – ja netop, som naturpark.

Siden min barndom har jeg utallige gange vandret på de store strandengsområder ved Tybrind Vig, ved Husby Strand og ved Eskør Strand.

En dag, hvor jeg som så ofte før sad og studerede forskellige topografiske kort over de steder, hvor jeg godt kan lide at vandre, faldt jeg over ordet Sudden. Sørme om det ikke på kortet stod som navn på det store strandengsområde, som vi altid blot har kaldt Husby Strand.

Navnet lyder mystisk og spændende. Derfor gik jeg i gang med at finde ud af, hvad det betyder. Et opslag i Ordbog over det danske Sprog gav hurtigt en sandsynlig forklaring. Ordet kommer af det gamle danske ord sudde, der betyder noget i retning af syde som en betegnelse for planter, der kan koges. Ordbogen angiver også, at det er en samlebetegnelse for forskellige strandplanter som for eksempel strandvejbred, hvis friske blade om foråret netop kan koges og spises som en slags langkål eller spinat.

Sudden angiver altså en særlig naturtilstand, et sted hvor man kan finde anvendelige strandplanter. Det passer meget godt med, at strandengen inderst i Tybrind Vig ved Eskør Strand kaldes Flægen. Flæg er en samlebetegnelse for tagrør og mange forskellige slags planter med sværdformede blade. Tagrør er en værdifuld plante til brug for tækning af tage.

Som voksen vandrer jeg ofte på begge sider af Lille Bælt på andre strandenge udover de gammelkendte. Jeg jagter steder, der ligesom Sudden og Flægen ved Tybrind Vig tidligere har været havbund, og hvor jeg langt inde i land kan glæde mig over stejle nu tilgroede kystklinter. Kystklinter der blev udformet af Stenalderhavet, hvis overflade stod flere meter over det nuværende havniveau. Havet har siden Stenalderen trukket sig tilbage, men samtidig sænker landet sig i vores del af Danmark. De områder, der i sidste istid var dækket af en kilometertyk iskappe, hæver sig nu, da isens enorme tryk er væk. Områder, der lå uden for eller i udkanten af den sidste istids iskappe, sænker sig. På Fyn vipper landet over en akse fra Strib til Nyborg. Det er en proces, der stadig foregår. Nord for aksen hæver landet sig. Syd for sænker det sig. Derfor ligger stenalderbopladserne fra Ertebølletiden ved for eksempel Tybrind Vig og ved Ronæs nu under havets overflade uanset, at havspejlet er faldet siden Stenalderen. Tilbage er den tidligere havbund, der nu fremstår som oplevelsesrige store flade strandenge.

Et af de steder, jeg vandrer med stor fornøjelse, er på strandengen neden for Hindsgavl Slot. Midt på engen ligger Slotsbanken, der er resterne af en middelalderborg. Ind mod land afgrænses strandengen af en bevokset gammel og meget stejl kystklint. Efter jeg en dag havde gået en tur i dette område, tænkte jeg, at jeg hellere måtte granske de gamle kortblade over Hindsgavlområdet nøjere.

Bum! Pludselig faldt jeg igen over stednavnet Sudden. Strandengen ved Hindsgavl hedder sørme Sudden. Det kaldte på yderligere undersøgelser af dette stednavns oprindelse. I min higen og søgen i gamle bøger faldt jeg i Johannes Steenstrups bog fra 1908, ”De danske Stednavne” over følgende forklaring: ” Sudde, hvad der er gennemtrukket af Vand, mudret Bund, Eng med Vandhuller – Sudden, eng ved Hindsgavl…”. Det passer jo helt med forholdene på strandengene ved både Hindsgavl og Tybrind Vig og utallige af de andre strandengsområder, jeg holder af at besøge. Lave fugtige enge, mange gange tidligere havbund og med planter, der er spiselige. Ved mange af stederne ligger der rester af gamle borge og skanser. Nøglen til riget var i århundreder at kunne forsvare passagerne over og gennem Lille Bælt.


Strandengene i Naturpark Lille Bælt er virkelig værd at besøge. Frisk luft og motion sammen med naturmæssige, geologiske og kulturhistoriske oplevelser. Så bliver det ikke bedre.

Jeg har flere artikler om min hjemegn Husby, Ejby og Vestfyn på min blog: http://ih18.blogspot.dk/2017/12/her-har-jeg-samlet-en-rkke-links-der.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar