torsdag den 20. februar 2025

Gryder og bøger

Gryder blev vekslet til læseoplevelser. Helt ligesom min mormor gerne ville det.

Jeg var det første barnebarn i familien på min mors side. Derfor blev jeg i særlig grad forkælet af min mormor og morfar. Jeg husker mange gode oplevelser med baggrund i denne forkælelse.

Et særligt eksempel på denne forkælelse oplevede jeg sammen med min mellemste lillebror i forbindelse med min mormors 60 års fødselsdag. Mormor fik en fornem gave i form af et stort grydesæt. Et grydesæt til mange hundrede kroner. Vi var dengang henholdsvis 10 og 9 år gamle og var nogle læseheste, der slugte alt læsestof, vi kom i nærheden af. Det vidste mormor. Hun var tilfreds med sine gamle gryder og ville derfor hellere bruge de nye gryder til at kunne glæde sig over vores læseoplevelser.

Mormor fik derfor den ide at forære os grydegaven. 

"Så kan I gå op til isenkræmmer Bay-Petersen og høre, om han vil give jer pengene tilbage for gryderne, selv om jeg ikke har nogen regning." 

"Hvis han vil det, kan I bagefter gå ind i Ejby Boghandel og bruge pengene på bøger efter eget valg"

Den ide var vi med på.

Bay-Petersen var som sædvanlig venlig og imødekommende. Vi fik de mange penge udbetalt med en formaning om at passe godt på kontanterne. 

"Det skal vi nok, men vi skal ikke gå så langt med dem. Vi går straks hen i Ejby Boghandel og køber bøger for pengene".

Som sagt, så gjort. I Ejby Boghandel købte vi, så vidt jeg husker, 10-12 bøger. Bøger der hjemme blev slugt i et rasende tempo. Mormors runde fødselsdag var i 1960, to år før hun i 1962 døde som 62-årig.

Ejby Boghandel spillede 11 år senere en rolle i forhold til morfars anerkendelse af min studentereksamen i juni 1971. En af dagene efter studentereksamen kom han kørende på knallert fra Ejby til Husby. Han medbragte en studentergave, han havde indkøbt i boghandlen. En Parker kuglepen med mit navn indgraveret. Nej, hvor blev jeg glad for den gave. 

Desværre led Parker kuglepennen en krank skæbne allerede 4 år efter,  i foråret 1975 kort tid efter min lærereksamen for 50 år siden. Jeg var på det tidspunkt lærer på Ødis Sogneskole. Jeg var klasse- og dansklærer for en syvende klasse og forestod al drengegymnastik på skolen. I forbindelse med en gymnastiktime skulle jeg op i ringene for at vise nogle drenge, hvad jeg forventede, de skulle gøre i ringene. Under denne øvelse faldt min Parker ud af lommen og ned på gulvet. Ak, kuglepennen knækkede i to halvdele.

I dag har jeg desværre hverken bøgerne købt for grydepengene eller kuglepennen. Det er heller ikke så vigtigt. Det vigtige er de gode minder om mormor og morfar.  Og så er det vigtigt at minde forældre, bedsteforældre, tanter, onkler og mostre om, at bøger og skriveredskaber stadig er en god vej til oplevelser og læring. Flere undersøgelser viser, at blyant og bog stadig er de stærkeste læringsværktøjer. Selvfølgelig i behørigt samarbejde med nutidens moderne, men mere flygtige medier. Læsning og læring er en familieaktivitet.

2 kommentarer:

  1. Det er dog et skønt minde om noget af din barndoms læsetid. Du har virkelig også været en passioneret læsehest!
    Mine forældre kunne slet ikke følge med mit læsebehov (som jo startede med et behov for at få læst historier højt), så de begyndte at lære mig at læse da jeg var fire år. Da jeg var fem, læste jeg selv mine Anders And-blade og børnebøger. Læselysten holdt ved - jeg har altid været nem at finde på gaver til, for både til jul og fødselsdag ønskede jeg mig bøger, bøger, bøger.
    Papirbøger til skønlitteratur er stærkt på vej retur, hvilket jeg kun kan understøtte, for det er SÅ meget nemmere at medbringe ferielekturen, men illustrerede bøger af enhver art fungerer altså ikke nær så godt i e-bogsformat.
    Jeg har ikke nogen fornemmelse af, hvordan det står til med undervisningsmateriale i dag - slet ikke på de højere læreanstalter. Hvordan 'indtages' mon en medicinsk lærebog nu om stunder?

    SvarSlet
    Svar
    1. Fint, at bøger kan læses elektronisk. Specielt på rejser og i korte tekstuddrag. Men jeg holder nu af “rigtige” bøger. Det at mærke bogprintets tekstur. Mærke bogens tyngde. Læse bogens kolofon. Se forside- og bagsideillustration. Glæde sig over typografien og trykket. Og vende hvert et blad. Det er sammen med det vigtigste, selvfølgelig bogens indhold, alt sammen en del af den boglige læseoplevelse.

      Slet