tirsdag den 26. juli 2016

Vigtig viden vesterude

Dagens tur gik vesterud. Herude er der vigtigt nyt om Danmark.
I Ribe er biskoppen og salmedigteren Brorson blevet flyttet fra sin plads ved sydsiden af domkirken. Han står nu i selskab med fynboen og biskoppen Hans Tausen ved domkirkens vestfacade. Den fine plads i domkirkens solside er i december 2015 blevet overtaget af Nordens Apostel, Ansgar.
Hein Heinsens Ansgarskulptur fra 2015 foran sydsiden af Ribe Domkirke
I tilfældet Ansgar rækker den historiske hukommelse 1200 år tilbage, og i Hein Heinsens skulptur af munken Ansgar blander sig kirkehistorie og teologi. Ansgar levede i overgangen mellem et nyt og gammelt verdensbillede, og de er i skulpturen stillet over for hinanden: De klassiske rolige linjer fra kirkens og den antikke billedhuggerkunst modsat vikingernes slyngede Midgårdsorm.
Ribe Domkirke bygget fra 1110-34 har romanske rundbuer for neden og gotiske spidsbuer foroven.
Ribe Domkirke er Danmarks eneste femskibede kirke. Ribe Stift oprettedes i 948. Domkirken i sten opførtes 1110 – 1134. Den ligger muligvis på samme sted som Ansgars kirke fra 860. Vel inde i domkirken blev jeg som så ofte før overvældet af det vældige tidsmæssige kunstneriske spænd og de forskellige idealer mellem den tusindårige gamle kirkearkitektur og det moderne i form af COBRA-kunstneren Carl-Henning Pedersens spændende udsmykning af apsis.
Carl-Henning Pedersens udsmykning af apsis i Ribe Domkirke
Carl-Henning Pedersen påtog sig i 1982 udsmykningen af Ribe Domkirke. Han valgte et udsmykningsprogram, der omfatter mosaikker, glasmosaikker og kalkmalerier. I udsmykningen gengiver han de bibelske fortællinger i sin egen tolkning.

Carl-Henning Pedersens og Hein Heinsens nutidige bud på kirkekunst kontrasterer fint og samtaler godt med tidligere tiders bud. Modige og dygtige folk er de i Ribe. Det bør opleves. Og så har jeg slet ikke været inde på billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsens - født på gården Thygesminde i Sdr. Stenderup ved Kolding og gift med komponisten Carl Nielsen - udsmykning af domkirkens porte. 
Et af Anne Marie Carl Nielsens arbejder på Ribe Domkirkes bronzeporte.1904
Landet derude vest for Kolding rummer masser af oplevelser. På vejen hjem fra Ribe slog vi i dag lige et smut forbi Sønderskov for at se kunst fra omkring år 950. Sønderskov udstiller i disse dage en i lokalområdet funden vikingeskat, inden den skal videre til Nationalmuseet.
På vej mod Nationalmuseet gør guldskatten ophold på Sønderskov
Skatten består af 6 guldarmringe og en sølvarmring. Fundet er specielt dels på grund størrelsen, cirka 900 g guld og cirka 90 g sølv, og dels på grund af udformningen af en af ringene. Den er lavet i det, der hedder Jellinge-stil. Også her taler vi om overgange, modsætninger og kontraster. I år 960 stod man på tærsklen til en ny måde at styre samfund på og til en ny religion.
Montren indeholder næsten 1 kg guld og sølv fra Danmarks fortid, Vikingetiden
Vi vil altid skulle kunne håndtere tærskler, mangfoldighed, kontraster, modsætninger, anderledeshed og forandring. Det gør man bedst med rødderne i orden.

Note:
Ribe Domkirke blev for nogle år siden valgt som Danmarks mest seværdige kirke. Seværdigheden er bestemt ikke blevet mindre efter de seneste tiltag i området ved domkirken. Ansgarstatuen, Kannikegården og omlægningen af domkirkepladsen: http://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjæl/ny-hæder-til-gammel-kirke

Ingen kommentarer:

Send en kommentar