torsdag den 7. marts 2019

Hagenørs herligheder

Her er hav. Natur. Dybe slugter, der ligesom Lille Bælts snoede løb, Snævringen er udformet i Istiden. Stejle klinter med spændende geologi, der indeholder tertiære og kvartære aflejringer gennem 10 mio. år. Visse steder også endnu ældre miocæne aflejringer, der kan være op til 23 mio. år gamle. Det er Lille Bæltsegnen ved Hagenør, der giver disse oplevelser. Og det er blot nogle af herlighederne. Her er også historiske og kulturelle oplevelser på menuen.

Spændende at færdes i skovene på de høje klinter med udsigt til Lille Bælt, hvor man kan se skibenes silhuetter gennem træerne og høre deres dunken, mens de sejler forbi.

Herligt at mærke historiens vingesus oppe på borgbanken, hvor tidligere Hønborg lå. Borgen der i 1523 spillede en rolle i forbindelse med Christian den Andens vægelsind med at vælge mellem den jyske eller fynske kyst, som fiktivt beskrevet af forfatteren Johannes V. Jensen i “Kongens fald”.

Resterne af Hønborg på strandengen ved Hagenør

Borgresten Hønborg ligger midt i et fugtigt lavt marint forland. Den store strandeng nedenfor Damgård er også et marint forland, der tidligere er blevet afpumpet ved hjælp af vindmøller. Fra kysten ved Hagenør er der flotte udsigter til Lillebæltsbroerne, Middelfart Søbadeanstalt, Gals Klint, den gamle slotsbanke ved Hindsgavl, Fænøsund og Stenderupskovene.

Borgbanken Gl. Slot på strandengen, Sudden nedenfor Hindsgavl Slot

Borgene "Hindsgavl Gamle Slot" ved Middelfart, "Hønborg" her ved Hagenør, "Borgbanke" i Stenderup Midtskov, skanserne på Fænø Kalv og ikke mindst Koldinghus er lagt her på grænsen mellem land og vand og mellem kongerige og hertugdømme - som nøgler til kongeriget i ufredstider, hvor kyniske holstenske grever og forsmåede slesvig-holstenske kongelige hertugbrødre ville have deres del af den kongerigske kage.

Lille Bælt har fysisk beskyttet resten af landet, når Jylland er blevet rendt over ende af fremmede tropper, på nær i 1658 da den hårde vinters is hjalp svenskerkongen over Lille Bælt fra Hejlsminde til Tybrind på Fyn.

Og så ligger Damgård her ved Hagenør og Børup med sin specielle gotikinspirerede arkitektur. Her var det frøkenen Charlotte Trap de Tygeson i starten af det 20. århundrede var mæcen for en række kunstnere, blandt andre komponisten Carl Nielsen og hans kone billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, der blev født Brodersen på gården Thygesminde i Sdr. Stenderup.
 
Komponisten Carl Nielsen
Kunstnerægteparret Anne Marie og Carl Nielsen opholdt sig ofte på Damgård. Her fandt Carl Nielsen blandt andet inspiration i den tåge, han jævnligt kunne se lette over Lille Bælt og Fyn. Carl Nielsen blev bedt om at skrive noget musik i forbindelse med Genforeningen 1920. Med 'Tågen Letter' skabte Carl Nielsen en både skøn og grublende musik, som skulle hjælpe danskerne i 1920'erne med at se lyset efter mere end et halvt århundredes nationalt traume. Carl Nielsen bruger i sit musikstykke tågen som et symbol på forsøget på fortyskningen af Slesvig.
 
Skulptøren Anne Marie Carl Nielsen født Brodersen
Imens Carl grublede og lavede musik, kunne Anne Marie øve sig på at modellere gårdens dyr, en metier hun efterhånden kom til at mestre til fuldkommenhed.

Det er Anne Marie Carl Nielsen, der har udformet den mindestøtte med portrætmedaljon, der blev sat for Charlotte Trap efter hendes død i 1934. Mindestøtten står, hvor den lukkede vej går ned til Damgård fra den gamle Hovedvej 1.
 
Anne Marie Carl Nielsens mindesten for Charlotte Trap de Tygeson 
Kysten fra Hagenør til Damgård er et dejligt område at udfolde sin nysgerrighed i og samtidig få frisk luft og motion.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar